Geschiedenis van de Feestcommissie

De oprichting

Als oudste vereniging van De Zilk heeft de Feestcommissie De Zilk al een hele geschiedenis achter de rug. Kort na de eerste wereldoorlog verzocht de toenmalige pastoor Hafkenscheidt aan een aantal notabelen uit het dorp om medewerking te verlenen bij de feestelijkheden ter ere van “de plechtige inwijding van het kerkgebouw”. Die inwijding zou op 30 augustus 1920 plaatsvinden.

Omdat het feest rond de inwijding bij iedereen goed was bevallen, organiseerde diezelfde mannen ongeveer een jaar later weer een dorpsfeest en werd besloten er een officiële club van te maken. 31 augustus 1921 was het zover, de geboorte van de Feestcommissie De Zilk.

Wij zijn dus meer dan 100 jaar oud en toen opgericht onder voorzitterschap van de heer Gerrit Schilder, samen met nog 7 dorpsgenoten.

In de loop der jaren werden er allerlei activiteiten georganiseerd:

  • Kerkelijke festiviteiten, zoals de inhuldiging van een priester;
  • De feestweek met kermis;
  • Koninginnedag en later Koningsdag;
  • Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Uiteindelijk kwamen daar ook de minder officiële evenementen bij, zoals schaatswedstrijden, mozaïekwedstrijden, Mozaïek Borrel en het Kerstzingen.

Eenmalige feestjes waren er ook. Denk aan het grote huwelijksfeest van onze huidige Koning en Koningin met Zilkse lookalikes, het geboortefeest van prinses Amalia en de legendarische playbackshow gepresenteerd door de enige echte Jacques D’ancona.

Meer dan 100 mooie jaren dus, vol met herdenken en vieren. Het was echter niet alle jaren feest.

Zo was er in de crisisperiode van 1923 tot 1936 en tijdens de Tweede Wereldoorlog geen kermis. Ook jongstleden moesten we door de Corona uitbraak onze plannen in de ijskast zetten, in afwachting van betere tijden.

Hoe de toekomst er uit zal zien weet niemand, maar de Feestcommissie De Zilk hoopt in ieder geval nog lang heel veel mooie momenten samen met u te mogen beleven en nog jaren springlevend te blijven.

Terug naar: Over ons